Zou je graag je muur, raam of toilet van extra decoratie willen voorzien? En wil je hier niet te veel geld aan uitgeven? Het bestellen van muurstickers is een goedkope manier om je huis mooier te laten maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van muurstickers en hoe je deze stickers plakt.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een muursticker?

Net zoals bij het kopen van andere producten is het aan te raden om te kijken of de winkel of webshop bepaalde keurmerken heeft. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘webshop keurmerk’. Dit is een keurmerk dat opgericht is door de Consumentenbond. Webshops worden met dit keurmerk namelijk onderzocht op de betrouwbaarheid. Bij een geschil over de bestelling wordt de webshopeigenaar gedwongen dit geschil op te lossen.

Verder speelt de prijs ook een belangrijke rol. Kijk online op onafhankelijke platforms als Trustpilot en Google Reviews of het een goede webshop is. Bij minder dan vier sterren is het niet aan te raden!

Tot slot moet er op de webshop een goede instructie staan hoe de muursticker moet worden aangebracht. Door dit duidelijk te communiceren weet je als het goed is snel hoe het moet.  Zo denkt de webshopeigenaar verder dan enkel verkopen!

Hoe breng je een muursticker aan?

Voordat je een muursticker aanbrengt moet je eerst wel goed kijken of de muursticker goed past. Hou de sticker tegen de wand aan en meet of de sticker past. Is dit het geval? Maak dan de ondergrond goed schoon. Verwijder alle stof en ga met een schone doek langs de wand. Vervolgens breng je de muursticker aan via het klevende gedeelte. Wrijf hierna de muursticker vlak met bijvoorbeeld een pinpasje of een strijkplaatje. Druk vervolgens de sticker voorzichtig aan. Zie je kleine belletjes? Prik deze dan door met bijvoorbeeld een naald of een ander scherp voorwerp.

Verdiep je vooraf even goed waar je op moet letten bij het kopen van een muursticker. Zo weet je bijna zeker dat je een goede aankoop hebt!

Als je in de winter bladverliezende bomen en struiken koopt, dan zie je meteen de contouren als ze kaal zijn. Van sommige bomen en struiken zul je de herfstkleuren nog een beetje zien, de cornus, de japanse acer, de verkleurde bloemen van hortensia enz. Groeien de takken in de breedte of gaan ze flink de hoogte in. Belangrijke gegevens waarop jij je keuze baseert. Als je nu bomen wilt planten zet er dan een stevige boompaal naast, die de boom rechtop houdt. Storm of harde wind kan invloed hebben op de groeirichting, een stevige stok of paal voorkomt scheefgroei, maar voorkomt ook dat de wortels telkens opnieuw worden losgetrokken. Wanneer de bomen goed geworteld zijn kan de paal of stok verwijderd worden. Als je een wat grotere boom bij de kweker of het tuincentrum koopt zal er vaak al een paal bij staan. Kijk goed hoe die is bevestigd, dat is belangrijk. Maak het bevestigingsmateriaal de boombinder, die je in 8 vorm om de boom en paal bindt, losser als je denkt dat deze te strak zit. Soms zijn er meer palen nodig.  

Nieuwe bomen aanplanten in de winter

Aanplanten in de herfst en winter heeft zo zijn voordelen. Je ziet in de tuincentra de herfstkleuren van een plant en de contouren van een boom. Ook in de winter wil je graag van je tuin genieten en dat kan als je zorgt voor variatie in hoogte, vorm en kleur. Als je een cornus in je tuin hebt dan zal die in de zomer totaal niet opvallen, in herfst en winter komen er echter de meest mooie kleurige takken tevoorschijn, oranje, groen/geel of rood. Van de Japanse acer weet je ook dat deze in de herfst prachtige kleuren laat zien. Van de bomen komen de takken en de stammen in de winter tot hun recht. En ook dat is genieten. Hang er voederhuisjes voor de vogels in en je kunt veel gasten ontvangen. Maar vergeet niet in huis ook alles in orde te hebben voor de winter en controleer ook op tijd je groepenkasten!

Aanbod bomen

Als je één of meer bomen wilt planten, is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Het aanbod is namelijk zo groot. Kies je voor bladverliezend, een boom met brede of smalle kroon, een hoge of middelhoge boom, een boom die vruchten geeft, een leiboom, een boom met een dichte bladgroei, een boom die regelmatig gesnoeid moet worden of juist niet enz.? De kweker kan je prima adviseren, over de juiste boom op de juiste plek. Als je bomen plant houd dan rekening met de regels die in jouw gemeente gelden wat betreft afstand tot de buren. Bomen geven karakter aan je tuin. Ze geven schaduw in de zomer, zorgen voor vogels in je tuin, vangen wind en geven diepte aan de tuin. Let eens op hoe kaal een bepaald plek wordt als er een boom wordt gekapt. Plant & Grow kan je adviseren als je graag wat hulp hebt van de deskundige.