Als je in de winter bladverliezende bomen en struiken koopt, dan zie je meteen de contouren als ze kaal zijn. Van sommige bomen en struiken zul je de herfstkleuren nog een beetje zien, de cornus, de japanse acer, de verkleurde bloemen van hortensia enz. Groeien de takken in de breedte of gaan ze flink de hoogte in. Belangrijke gegevens waarop jij je keuze baseert. Als je nu bomen wilt planten zet er dan een stevige boompaal naast, die de boom rechtop houdt. Storm of harde wind kan invloed hebben op de groeirichting, een stevige stok of paal voorkomt scheefgroei, maar voorkomt ook dat de wortels telkens opnieuw worden losgetrokken. Wanneer de bomen goed geworteld zijn kan de paal of stok verwijderd worden. Als je een wat grotere boom bij de kweker of het tuincentrum koopt zal er vaak al een paal bij staan. Kijk goed hoe die is bevestigd, dat is belangrijk. Maak het bevestigingsmateriaal de boombinder, die je in 8 vorm om de boom en paal bindt, losser als je denkt dat deze te strak zit. Soms zijn er meer palen nodig.  

Nieuwe bomen aanplanten in de winter

Aanplanten in de herfst en winter heeft zo zijn voordelen. Je ziet in de tuincentra de herfstkleuren van een plant en de contouren van een boom. Ook in de winter wil je graag van je tuin genieten en dat kan als je zorgt voor variatie in hoogte, vorm en kleur. Als je een cornus in je tuin hebt dan zal die in de zomer totaal niet opvallen, in herfst en winter komen er echter de meest mooie kleurige takken tevoorschijn, oranje, groen/geel of rood. Van de Japanse acer weet je ook dat deze in de herfst prachtige kleuren laat zien. Van de bomen komen de takken en de stammen in de winter tot hun recht. En ook dat is genieten. Hang er voederhuisjes voor de vogels in en je kunt veel gasten ontvangen. Maar vergeet niet in huis ook alles in orde te hebben voor de winter en controleer ook op tijd je groepenkasten!

Aanbod bomen

Als je één of meer bomen wilt planten, is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Het aanbod is namelijk zo groot. Kies je voor bladverliezend, een boom met brede of smalle kroon, een hoge of middelhoge boom, een boom die vruchten geeft, een leiboom, een boom met een dichte bladgroei, een boom die regelmatig gesnoeid moet worden of juist niet enz.? De kweker kan je prima adviseren, over de juiste boom op de juiste plek. Als je bomen plant houd dan rekening met de regels die in jouw gemeente gelden wat betreft afstand tot de buren. Bomen geven karakter aan je tuin. Ze geven schaduw in de zomer, zorgen voor vogels in je tuin, vangen wind en geven diepte aan de tuin. Let eens op hoe kaal een bepaald plek wordt als er een boom wordt gekapt. Plant & Grow kan je adviseren als je graag wat hulp hebt van de deskundige.